Reflexió 4: El retrobament amb família i amistats. Retrobar la presència en la distància  

01.05.2020

EL RETROBAMENT AMB FAMÍLIA I AMISTATS.

A mitjans de maig, en algunes zones, se'ns obre la possibilitat de poder ajuntar-nos, amb condicions, en grups de fins a 10 persones. Ha arribat el moment de retrobar-nos amb les persones que estimem i que tenim tantes ganes de veure. Aquest retrobament, però, té quelcom d'enverinat, doncs haurem de continuar encara mantenint unes distàncies de seguretat. A nivell emocional serà molt dur una trobada sense l'escalfor de l'abraçada que tant estem desitjant...

Podem reflexionar doncs, com retrobar-nos amb la nostra família i amistats i, amb el tema del present escrit, com ajudar als més menuts a viure aquests retrobaments amb afecte i seguretat.

Cadascú pot pensar aquí de quina manera es relaciona amb els altres, són relacions amb un contacte freqüent o, per contra, més distants? Tots tenim relacions més estretes i d'altres més distants, però en aquestes primeres sortides de retrobament el més segur és que anirem a buscar aquelles persones amb les que tenim un vincle afectiu més fort i, per tant, amb les que ens costarà més mantenir la distància.

No és una banalitat pensar en això, doncs a part de l'alegria de tornar-nos a trobar, possiblement també hi hagi la tristesa per no poder-nos tocar, i ambdues emocions han de poder ser acollides.

En el cas dels infants, els hi haurem d'explicar molt bé com serà el retrobament i sostenir també, la frustració o la pena que en pugui sorgir. Podem inventar plegats noves maneres de mostrar afecte i segur que els infants ens poden sorprendre amb les seves idees per poder-ho fer. Podem fer una abraçada en la distància, cantar la nostra cançó plegats, fer petons de lluny o simplement parlar de les ganes que tenim d'abraçar-nos... Segurament tot això no serà suficient, però poder parlar del tema, enlloc d'evitar-lo, ens ajudarà a tots plegats a mantenir l'afecte en la relació.

En el cas del amics, estarà bé pensar també en les amistat dels infants, doncs en algunes edats només les podran recuperar si l'adult ofereix la oportunitat. Si l'adult necessita retrobar algun amic o amiga, per a la canalla això no és menys important i ho hem de tenir present alhora de planificar les trobades. Com en l'apartat anterior, és necessari anticipar aquests retrobaments i, en totes les edats, posar-ne les normes.

Haurem de reflexionar com la COVID19 està afectant i afectarà les relacions entre les persones i anar creant entre tots una presència afectiva forta i segura en la distància, però sense deixar de parlar de les necessitats de contacte que tenim, doncs el que no volem és una societat futura que normalitzi les relacions distants i perdi l'escalf de l'afecte a través, per exemple, d'una bona abraçada.

Montse Segura Ogayar 

Psicòloga Psicomotrista

SIS CERDANYA
Àrea de Serveis Socials i Atenció a les Persones del Consell Comarcal de la Cerdanya
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar